2018: Elise Lindqvist-priset tilldelades Caroline Engvall

Caroline Engvall, journalist, författare och föreläsare specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, tilldelades Elise Lindqvist-priset 2018. Prisutdelningen ägde rum på hotell Scandic Klara på EU:s anti trafficking dag den 18:e oktober. Caroline Engvall är författare till ett flertal böcker, bland annat 14 år till salu, Skamfläck, Skuggbarn, Virtuell våldtäkt, Ärren vi bär och Judasvaggan. Caroline Engvalls böcker skildrar gripande, sanna historier om unga som använder sex som självskadebeteende, barn som säljer sex och som blir sålda av andra – så kallad inhemsk människohandel – samt barns utsatthet på nätet. Caroline föreläser om unga som använder sex som ångestdämpning, barn i svensk sexhandel samt konsekvenserna av spridda sexuella bilder och filmer på internet. Temat är genomgående vilka de utsatta barnen är, deras egna berättelser, samt hur vuxenvärlden kan se och hjälpa.

”Priset tilldelades Caroline för hennes fantastiska insatser när det gäller att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel. Hon är en riktig eldsjäl och hon är verkligen värd att hedras för sitt folkbildande arbete med att upplysa om och förebygga sexuella övergrepp mot unga” / Elise Lindqvist.

”Att få Elise Lindqvist-priset är en stor ära. Elise är en enorm förebild med sitt mod och sina insatser för utsatta på Malmskillnadsgatan. Hon har banat väg för mig att orädd följa i hennes fotspår” / Caroline Engvall.
”Jag ska ta tillfället i akt och ytterligare skruva upp tempot i arbetet mot sexuell utsatthet on- och offline. Ju fler vuxna som blir medvetna om vad som kan hända barn när vuxenvärlden tittar bort, desto fler kan starta viktiga samtal och därmed förebygga trakasserier, hot, hat och förövares framfart” / Caroline Engvall.
Caroline Engvall har utbildat Stockholms stads elevhälsa i ämnena sex som självskadebeteende och barn som har sex mot ersättning. Hon har föreläst för regeringen i frågan och har även blivit engagerad av Drottning Silvia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.

Caroline har också grundat hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se, driver poddarna Vägen framåt och Ecpod (i samarbete med barnrättsorganisationen Ecpat) samt gör tv-dokumentärer om ämnet. Hon blev också ”Årets modiga Mama” på Årets mama-galan 2011 och har också tilldelats Stenbeckstipendiet och Skandias Idéer för livet-stipendium.

Caroline föreläser regelbundet om barn i svensk sexhandel för bland annat skolor, åklagare, poliser, socialtjänst etc och hon har också, på uppdrag av Stockholms stad, skapat utbildningssatsningar för stadens elevhälsa och socialsekreterare om unga som använder sex mot som självskadebeteende samt unga som har sex mot ersättning. Hon är också moderator och har lett flertalet paneler, bland annat i Almedalen.