Elise Lindqvist-priset 2022 till Ruth Nordström

-Jag vill med detta pris hedra Ruths arbete för utsatta människor. Jag har inte mött någon annan person med så stort civilkurage som Ruth. Tillsammans har vi fått hjälpa många kvinnor bort från sexslaveriet och ur människohandel. Ruth har betytt mycket för mig och mitt arbete på Malmskillnadsgatan. Hon är tuffare än någon annan och står upp för dem som ingen annan tar sig an, de som inte riktigt får plats i samhället. Om jag ska ha en som vågar vara tuff mot myndigheterna, då väljer jag Ruth Nordström. Jag är otroligt glad över att få överlämna Elise-Lindqvist priset 2022 till Ruth Nordström, säger Elise Lindqvist

Ruth Nordström mottar Elise-Lindqvist priset 2022.
Fotograf: Josef Maxson.

Elise Lindqvist är känd i Sverige som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Sedan en stor och livsförvandlande vändning i livet har hon genom Malmskillnadsteamet och St:a Clara kyrka arbetat i över 20 år för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor, framför allt genom praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

År 2016, i samband med Elise Lindqvists 80-årsdag, instiftades Elise-Lindqvist-priset, i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers. Priset ska uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor, med särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

-Med Elise Lindqvist-priset hoppas jag kunna inspirera och uppmuntra människor som arbetar för att hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något för våra medmänniskor. Mitt liv har gått från mörker till ljus och jag känner mig så tacksam att jag nu kan få vara med att bidra till att hedra människor som har varit med att förändra livssituationen för behövande och utsatta människor, säger Elise Lindqvist.

-Jag vill med detta pris hedra Ruths arbete för utsatta människor. Jag har inte mött någon annan person med så stort civilkurage som Ruth. Tillsammans har vi fått hjälpa många kvinnor bort från sexslaveriet och ur människohandel. Ruth har betytt mycket för mig och mitt arbete på Malmskillnadsgatan. Hon är tuffare än någon annan och står upp för dem som ingen annan tar sig an, de som inte riktigt får plats i samhället. Om jag ska ha en som vågar vara tuff mot myndigheterna, då väljer jag Ruth Nordström. Jag är otroligt glad över att få överlämna Elise-Lindqvist priset 2022 till Ruth Nordström, säger Elise Lindqvist.

Jag är oerhört hedrad över att motta ett så fint pris av en av mina största förebilder, Elise Lindqvist. Hon är känd som Ängeln på Malmskillnadsgatan och Sveriges Moder Teresa men av tjejerna på gatan kallas hon mest ”morsan”. Jag känner ingen annan 86-åring som utstrålar så mycket energi, värme och kärlek till utsatta kvinnor. Hon är en riktig hjälte och krigarinna av sällan skådat slag som stoppar knivbråk mellan gängmedlemmar och hallickar, allt för att skydda tjejerna hon har gett sitt liv för att hjälpa. Den drivkraft hon har är enorm och jag är så tacksam för den inspirationskälla och förebild hon är för mig, säger Ruth Nordström.

Designern Sara Woodrow har tillsammans med Kosta Boda tagit fram den handgjutna glasplattan, dekorerad med en karaktäristiska målning av ett par änglavingar.

-Det känns fantastiskt att ha gjort det här priset tillsammans med Kosta Boda. Som designer har det alltid varit en dröm för mig att få designa ett pris till någon. Jag kan inte tänka mig en bättre person att ha mitt namn förknippat med än Elise Lindqvist som står upp och har gjort så mycket för andra människor. Motivet är ett par änglavingar och för mig finns det ingen starkare symbol än det för en person som går ut och hjälper andra, säger Sara Woodrow.