Elise Lindqvist-priset 2023 till Ebbamottagningen

– Det känns mycket glädjande att få dela ut Elise-Lindqvist priset 2023 till Ebbamottagningens arbete och till verksamhetschefen Disa Steffner. Jag vill med detta pris hedra deras värdefulla arbetet som stöttar och hjälper människor som befinner sig i sexuell exploatering. Trots att Ebbamottagningen är en nystartad verksamhet har mottagningen redan fått hjälpa många och jag är så glad att på detta sätt få uppmärksamma deras viktiga arbete, säger Elise Lindqvist.

Ebbamottagningen ger stöd till dem som fått ersättning för sexuella tjänster, som skadar sig själv med sex eller har utsatts för människohandel i sexuellt syfte. Mottagningen erbjuder stödsamtal, terapeutiska samtal med psykoterapeut samt råd och stöd i kontakt med myndigheter eller vården.

Disa Steffner, verksamhetschef på Ebbamottagningen i Uppsala
mottar Elise-Lindqvist priset år 2023.
Fotograf: Amanda Nordin

Ebba Boström grundade Samariterhemmet i Uppsala 1882. Hon öppnade då boende och utbildningsplatser för kvinnor i prostitution, vilket gav kvinnorna möjlighet till ett nytt liv med en ny försörjning. I slutet av 1882 fanns ca 40 bordeller i Uppsala och kvinnorna levde i stor utsatthet. Det sägs att strax innan Ebba gick ur tiden 1902 så stängdes Uppsalas sista stora bordell, delvis tack vare Ebbas ihärdiga arbete.

– Vi vet dock att utsattheten i prostitution har levt vidare, och genom Ebbamottagningen kan vi på Samariterhemmet både knyta an till vår historia och bidra till dagens mycket viktiga arbete mot prostitution och människohandel. På Ebbamottagningen arbetar behandlande socionom och legitimerade psykoterapeuter för att ge stöd, praktisk hjälp och behandling till kvinnor som fått ersättning för sexuella tjänster, sålts av andra i sexuellt syfte eller har sex på ett sätt som de inte mår bra av, säger Disa Steffner verksamhetschef och behandlare på Ebbamottagningen.

– Vi är enormt hedrade över att få ta emot Elise Lindqvists pris. Elise är en förebild för så många, både i sitt arbete med utsatta kvinnor och med sin egen livshistoria. Vi på Ebbamottagningen arbetar för att ge stöd och hjälp till denna viktiga och enormt utsatta målgrupp, och utmärkelsen från Elise känns som ett kvitto på att vi är på rätt spår när vi nu fortsätter arbetet med att utveckla verksamheten, säger Disa Steffner om att motta Elise Lindqvist-priset år 2023.

Elise Lindqvist är känd i Sverige som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Sedan en stor och livsförvandlande vändning i livet har hon genom Malmskillnadsteamet och St:a Clara kyrka arbetat i över 20 år för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor, framför allt genom praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

År 2016, i samband med Elise Lindqvists 80-årsdag, instiftades Elise-Lindqvist-priset, i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers. Priset ska uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor, med särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

-Med Elise Lindqvist-priset hoppas jag kunna inspirera och uppmuntra människor som arbetar för att hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något för våra medmänniskor. Mitt liv har gått från mörker till ljus och jag känner mig så tacksam att jag nu kan få vara med att bidra till att hedra människor som har varit med att förändra livssituationen för behövande och utsatta människor, säger Elise Lindqvist.

Designern Sara Woodrow har tillsammans med Kosta Boda tagit fram den handgjutna glasplattan, dekorerad med en karaktäristiska målning av ett par änglavingar.

-Det känns fantastiskt att ha gjort det här priset tillsammans med Kosta Boda. Som designer har det alltid varit en dröm för mig att få designa ett pris till någon. Jag kan inte tänka mig en bättre person att ha mitt namn förknippat med än Elise Lindqvist som står upp och har gjort så mycket för andra människor. Motivet är ett par änglavingar och för mig finns det ingen starkare symbol än det för en person som går ut och hjälper andra, säger Sara Woodrow.