Elise Lindqvist-priset 2021 till Drottning Silvia

-Jag har haft förmånen att få träffa Drottningen och berätta om mitt arbete på Malmskillnadsgatan utifrån S:ta Clara kyrka. Drottningen har i många år gjort så många viktiga insatser för utsatta människor och barn som far illa. Jag är så glad att vi har en svensk Drottning som är en ambassadör här i vårt land och utomlands för offer för människohandel och hon gör verkligen gör en skillnad. Människohandeln finns överallt och Drottning Silvia har så mycket kunskap om ämnet och hon har ett stort och varmt hjärta för att hjälpa utsatta barn. Därför är jag särskilt glad över att få överlämna Elise-Lindqvist priset 2021 till Sveriges Drottning. Hon har i ett personligt brev skrivit att hon är hedrad över priset och ser det som en uppmuntran till fortsatt arbete för utsatta människor som kämpar, säger Elise Lindqvist.

Drottning Silvia mottar Elise-Lindqvist priset 2021.
Fotograf: Kungl. Hovstaterna.

Drottning Silvia mottar Elise-Lindqvist priset 2021.
Fotograf: Kungl. Hovstaterna.

-Jag har haft förmånen att få träffa Drottningen och berätta om mitt arbete på Malmskillnadsgatan utifrån S:ta Clara kyrka. Drottningen har i många år gjort så många viktiga insatser för utsatta människor och barn som far illa. Jag är så glad att vi har en svensk Drottning som är en ambassadör här i vårt land och utomlands för offer för människohandel och hon gör verkligen gör en skillnad. Människohandeln finns överallt och Drottning Silvia har så mycket kunskap om ämnet och hon har ett stort och varmt hjärta för att hjälpa utsatta barn. Därför är jag särskilt glad över att få överlämna Elise-Lindqvist priset 2021 till Sveriges Drottning. Hon har i ett personligt brev skrivit att hon är hedrad över priset och ser det som en uppmuntran till fortsatt arbete för utsatta människor som kämpar, säger Elise Lindqvist.

Elise Lindqvist är känd i Sverige som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Sedan en stor och livsförvandlande vändning i livet har hon genom Malmskillnadsteamet och St:a Clara kyrka arbetat i över 20 år för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor, framför allt genom praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

År 2016, i samband med Elise Lindqvists 80-årsdag, instiftades Elise-Lindqvist-priset, i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers. Priset ska uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor, med särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel

-Med Elise Lindqvist-priset hoppas jag kunna inspirera och uppmuntra människor som arbetar för att hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något för våra medmänniskor. Mitt liv har gått från mörker till ljus och jag känner mig så tacksam att jag nu kan få vara med att bidra till att hedra människor som har varit med att förändra livssituationen för behövande och utsatta människor, säger Elise Lindqvist.

-Jag har haft förmånen att få träffa Drottningen och berätta om mitt arbete på Malmskillnadsgatan utifrån S:ta Clara kyrka. Drottningen har i många år gjort så många viktiga insatser för utsatta människor och barn som far illa. Jag är så glad att vi har en svensk Drottning som är en ambassadör här i vårt land och utomlands för offer för människohandel och hon gör verkligen gör en skillnad. Människohandeln finns överallt och Drottning Silvia har så mycket kunskap om ämnet och hon har ett stort och varmt hjärta för att hjälpa utsatta barn. Därför är jag särskilt glad över att få överlämna Elise-Lindqvist priset 2021 till Sveriges Drottning. Hon har i ett personligt brev skrivit att hon är hedrad över priset och ser det som en uppmuntran till fortsatt arbete för utsatta människor som kämpar, säger Elise Lindqvist.

Designern Sara Woodrow har tillsammans med Kosta Boda tagit fram den handgjutna glasplattan, dekorerad med en karaktäristiska målning av ett par änglavingar.

-Det känns fantastiskt att ha gjort det här priset tillsammans med Kosta Boda. Som designer har det alltid varit en dröm för mig att få designa ett pris till någon. Jag kan inte tänka mig en bättre person att ha mitt namn förknippat med än Elise Lindqvist som står upp och har gjort så mycket för andra människor. Motivet är ett par änglavingar och för mig finns det ingen starkare symbol än det för en person som går ut och hjälper andra. När jag tänker på att det är Drottningen som ska motta årets pris blir jag så glad och rörd. Vilken ära att som konstnär få göra detta. Mina varma gratulationer går till Drottningen, hon är en så värdig mottagare, säger Sara Woodrow